Sinergija aktivnosti dva projekta održivog razvoja financiranih iz projekta Švicarsko hrvatskog programa suradnje

Osnovna škola Vladimir Nazor iz Komletinaca partner je na dva projekta financiranih u okviru Švicarsko hrvatskog programa suradnje, a sufinanciranog sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Projekt UZBRDO provodimo kroz tri izvannastavne aktivnosti ( Domaćinstvo, Mali vrtlari i UZ „Kockavica ) u koje su uključeni učenici od 1.- 8. razreda. U školskom vrtu posadili smo bijeli i crveni luk. Učenici su marljivo obrađivali tlo, pratili vremenske uvjete, sadili, okopavali, izrađivali strašila za vrt te osvješćivali važnost zdrave prehrane, boravka u prirodi kao i poduzetnički duh. 


Kroz projekt „Uzbrdo“ smo dobili šivaći stroj koji nam pomaže u našim aktivnostima. Dok čekamo žuticu za šivanje vrećica za luk, šivaći stoj smo upotrijebili za šivanje platnenih vrećica za kućanstva - aktivnost projekta „Lora“.


U projekt šivanja su uključeni svi učenici  od 1. do 4. razreda zajedno učiteljima i volonterima, a uključili smo i zaintereseirane roditelje, korisnike Dnevnog boravka za starije osobe u Komletincima i cijelu lokalnu zajednicu putem anketiranja i prikupljanja tkanine. 


Učenici su sudjelovali u aktivnostima anketiranja, prikupljanja i razvrstavanja tkanina, zatim u izradi platnenih vrećica tako da smo sami rezali, krojiti i šivali platnene vrećice u suradnji i pod nadzorom učiteljice Ljubice Martinović, voditeljice projekta te ostalih učitelja. 


Zbog novonastalih izvanrednih okolnosti naše aktivnosti su malo stale, ali luk u našem vrtu nije. Polako sazrijeva i uskoro će bit za distribuciju.  Suradnja sudionika projekta Uzbrdo će biti na djelu; naime planiramo plasirati naš luk upravo njima – glavnim akterima projekta Uzbrdo.

Neka nam je svima sa srećom!


Projekt „Lora“ ima za cilj podizanje svjesnost lokalne zajednice i učenika o važnosti recikliranja tekstila. Predviđeno trajanje projekta do 31. listopada 2020. godine.


Projekt UZBRDO ima za cilj razvijati i dodatno jačati kapacitete, vještine, znanja i aktivno sudjelovanje učenika i njihovih nastavnika u području održivog razvoja. Predviđeno trajanje projekta je do ožujka 2021.

OŠ "Mladost" Osijek

OŠ "Tin Ujević" Osijek

OŠ Vladimira Becića Osijek

OŠ Dalj, Dalj

OŠ Lug, Lug

OŠ Zmajevac, Zmajevac

OŠ Blage Zadre Vukovar

OŠ Siniše Glavaševića Vukovar

OŠ "Vladimir Nazor" Komletinci

OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja