OSNOVNA ŠKOLA ZMAJEVAC

 

     Naša škola zove se Osnovna škola Zmajevac, na mađarskom jeziku Vörösmarti általános iskola. Nalazi se u Baranji u Zmajevcu. Povijest školstva u Zmajevcu seže još u 16. stoljeće. Nekada davno, u Zmajevcu je postojala mala gimnazija. Zgrada naše današnje škole izgrađena je 1973. godine. Osnovna škola Zmajevac naziv je koji je škola dobila tek nakon mirne reintegracije. 


Osnovna škola Zmajeva ima područne škole u Suzi, Kotlini i Novom Bezdanu. Broj učenika iz godine u godinu opada. Ove školske godine škola ima 93 učenika. Nastava se odvija na hrvatskom i mađarskom jeziku. U školi imamo i kombinirane razredne odjele. Učenici mađarskih razrednih odjela nastavu slušaju na mađarskom jeziku, a hrvatski jezik im je drugi jezik, dok učenici hrvatskih odjela njeguju mađarski jezik i kulturu. 


Naša škola ima učeničku zadrugu koja se zove UZ „Vörös Márta“. Unutar Zadruge djeluju broje sekcije: Modelari, Keramičari, Vrtlari, Kreativna skupina i Likovna sekcija. Velik broj učenika voli izrađivati rukotvorine i aktivno sudjeluje u svim sekcijama Zadruge. Najbrojnija je skupina Modelara na kojoj učenici spretno izrađuju predmete od šperploče. Svake godine naši učenici sudjeluju na natjecanju iz Tehničke kulture na kojem ostvaruju odlične rezultate. Redovito sudjelujemo na Županijskoj smotri učeničkih zadruga. Sudjelujemo na lokalnim manifestacijama kao što su Gatorfest i Dan sela u Zmajevcu, Proljetni vašar i Čvarakfest u Karancu, Adevnt u Kneževim Vinogradima. Naša škola ima vrt o kojemu brinu mali vrtlari. 


U školi nastojimo razmišljati održivo. Za svaku učionicu izradili smo spremnike za plastiku i papir. Rado sudjelujemo u akcijama prikupljanja starog papira, plastičnih čepova. Često recikliramo. Od starih limenki, boca, teglica naši vrijedni zadrugari izrađuju vaze, svijećnjake, teglice za cvijeće i brojne druge uporabne i ukrasne predmete. Uključeni smo i u projekt UZBRDO. Želja nam je na povišenim gredicama uzgajati ljekovite biljke od kojih ćemo proizvoditi čaj za potrebe školske kuhinje. Uzgojem ljekovitih biljaka za čaj povezali bismo projekt UZBRDO s radom učeničke zadruge i tako uključili što veći broj učenika.


Veliki broj naših učenika su i izviđači koji se često okupljaju, borave u prirodi i brinu o okolišu.

Osim projekta UZBRDO, učenici su uključeni i  u projekt "Ljubav u pokretu", "Plivamo na sceni"  i niz etwinning projekata.


U našoj školi uvijek je ugodna atmosfera. Poštujemo jedni duge i rado si međusobno pomažemo.


Tekst napisali: Nives Mršić i Denis Lovaković

 

Mali priručnik za izradu povišenih gredica

Mali priručnik za izradu povišenih gredica

Leave review
Učenici OŠ Zmajevac odlučili su podijeliti znanja stečena na ovom projektu,...
Read More
Susret škola Siniša Glavašević-Zmajevac-Vladimir Becić

Susret škola Siniša Glavašević-Zmajevac-Vladimir Becić

Leave review
Jučer se održao online susret još dvije partnerske škole. Na njemu su sudje...
Read More
Posjet OŠ Zmajevac

Posjet OŠ Zmajevac

Leave review
U osnovnoj školi Zmajevac se provodi mini-projekt proizvodnje i poticanja k...
Read More

OŠ "Mladost" Osijek

OŠ "Tin Ujević" Osijek

OŠ Vladimira Becića Osijek

OŠ Dalj, Dalj

OŠ Lug, Lug

OŠ Zmajevac, Zmajevac

OŠ Blage Zadre Vukovar

OŠ Siniše Glavaševića Vukovar

OŠ "Vladimir Nazor" Komletinci

OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja