OŠ ANTUN I STJEPAN RADIĆ GUNJA

 

U zapadnome Srijemu, na lijevoj obali Save i u malome selu Gunja, smjestila se jedna od najljepših škola Vukovarsko-srijemske županije, Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“. Pridjev 'najljepša' nije subjektivan, nego nagradom Hrvatske radiotelevizije „Najljepši školski vrt“ opravdan i dodijeljen pridjev.


Selo Gunja i istoimena općina jedno je od sela tzv. Cvelferije, područja koje, uz Gunju, obuhvaća i sljedećih osam sela županjskoga kraja: Vrbanja, Soljani, Strošinci, Drenovci, Račinovci, Rajevo Selo, Posavski Podgajci. Naziv „Cvelferija“ potječe iz vojnoga jezika. U doba kada je Hrvatska bila podijeljena na pukovnije, a one na niže jedinice satnije, područje ovih sela činilo je dvanaestu satniju. Od njemačkog „zwölf“, što znači dvanaest, ovaj kraj prozvan je „Cvelferijom“. To su bila sela koja su se nalazila na granici s Turcima, pa su ovdašnji ljudi prozvani „Graničarima“. Cvelferija i danas ima graničarsku ulogu jer se nalazi na granici s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

 

Zasigurno najznačajnija godina u najnovijoj povijesti Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ jest 1999./2000. godina. Te godine adaptirana je, rekonstruirana i dograđena centralna škola. Školu tada pohađa 667 učenika. Danas školu pohađa samo 215 učenika.


Sudjelujemo na skoro svim natjecanjima u Županiji, škola se ističe brojnim školskim aktivnostima i projektima u koje uključuje svoje učenike. Najnagrađivaniji smo u Županiji, no smanjuje se broj djece (nezaposlenost, teški životni uvjeti). Te 2001. godine iz Literarno-novinarske družine ''Dragutin Tadijanović'' (koja je u Gunji djelovala još od 1975. godine) nastaje SKIG („Studio Kreativnih Ideja Gunja“, osnivač Josip Krunić) – družina koja će svojim filmskim i radijskim stvaralaštvom obilježiti povijest Osnovne škole Gunja. Danas, pri školi filmsku družinu “Mladi SKIG-ovci” vodi dr.sc. Anita Tufekčić (školska knjižničarka) u suradnji s kolegom Darkom Perićem (nastavnik matematike). 


Imamo vrhunski opremljenu sportsku dvoranu, a učenici mogu, osim u školskoj dvorani i trodijelnom školskom igralištu (nogometno, košarkaško i atletsko igralište), uživati i u informatičkoj učionici opremljenoj brojnim računalima. Nakon poplave, dobili smo i digitalnu učionicu. Osim kao tehnički dobro opremljena škola (informatička oprema, kao i suvremena oprema za provedbu božićnih priredbi – rasvjeta, prijenosni mikrofoni, zvučnici i dr.) poznati smo te međunarodno priznati i kao „Eko-škola“ (i to još od 1996. godine), a s vremenom smo postali i „Globe-škola“ te „Armalova škola“ – ekološki osviještena škola koja provodi razne akcije uređenja okoliša, prikupljanja staroga papira, starih baterija i sl. Obogaćeni tim iskustvom, izvrsne rezultate svake godine ostvarujemo i na državnom natjecanju „Eko-kviz“.


S ponosom ističemo i da smo škola „Za djecu Afrike“ – škola koja provodi mnoge humanitarne akcije za djecu Afrike. Usko smo povezani i s udrugom „Zvjezdice“ – u ovom kraju jedinstvenom udrugom za djecu s posebnim potrebama čiji su štićenici uključeni u našu školsku zajednicu u vidu isto tako posebnog programa školovanja. Od 2009. godine u školi se održavaju i „Ljetne škole filma“, a od 2010. godine molitveni skupovi u obliku integriranog dana „Milijun djece moli zajedno“


Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“ svojim učenicima omogućuje i niz zabavnih i natjecateljskih programa. Tako se u školi od 2011./12. godine održava školski „Supertalent“, a tu su i, mnogo ranije uvedene, zabave pod maskama, Valentinovo zabave i pomno osmišljene i organizirane maturalne večeri za učenike osmih razreda. Ove godine  “Supertalent” smo održali online pod nazivom “Imaš talent – pokaži!”, kao i naš drugi projekt  “Imaš znanje – pokaži!” – također, održan online.


Posebno vrijedno priznanje Osnovnoj školi „Antun i Stjepan Radić“ uslijedilo je 2013. godine kada je škola dobila povelju Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt kontinentalne Hrvatske, titulu koju će zadržati i narednih godina.


Od 2012./13. školske godine, također po uzoru na Literarno-novinarsku družinu ''Dragutin Tadijanović'' koja je izdavala školske novine, školska novinarska družina pokreće svoj list, ali ovoga puta – digitalni školski list.


Jedina godina u najnovijoj povijesti škole koje se nerado sjećamo jest ona 2014. kada je naše selo pogodila katastrofalna poplava u kojoj su mnogi izgubili svoje domove i vrijedne uspomene, a naša škola vrijednu školsku opremu (mnoge učionice imale su „pametne“ ploče te računala).


Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“ uključena je u niz projekata. Između ostalog već petu godinu zaredom uključena je u provedbu Kulturne i duhovne baštine zavičaja putem koje radi na programu društvene jednakosti i socijalne kohezije uz poštivanje temeljnih prava i kulturne raznolikosti. Ujedno, škola kao članica Eko škola u Hrvatskoj sudjeluje u brojnim projektima koji promiču zaštitu okoliša i ekologiju. ( Zelena čistka, Zelene knjižnice, Globe, Eko škola, Najljepši školski vrt, Šafran, prikupljanje starih baterija – FRIS). Školski vrt je 2013. godine proglašen Najljepšim školskim vrtom u Hrvatskoj. Također, škola je osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju Eko kviz 2008. godine. Škola je primjer interkulturalnosti jer učenici imaju mogućnost slušati tri vjeronauka (katolički, pravoslavni i muslimanski) i sukladno tome svake godine tradicionalno održava integrirani dan „Milijun djece moli zajedno za mir“. Škola je sudjelovala u brojnim projektima s udrugom „Zvjezdice“ koja okuplja djecu s posebnim potrebama s kojom škola surađuje tijekom cijele godine.

Susret škola Gunja-Komletinci

Susret škola Gunja-Komletinci

Leave review
Danas je održan susret učenika Osnovne škole Antun i Stjepan Radić iz Gunje...
Read More
Školski projekt izrade sapuna

Školski projekt izrade sapuna

Leave review
U sklopu projekta UZBRDO u 3.a. i 4.a. razredu Osnovne škole Antun i Stjepa...
Read More

OŠ "Mladost" Osijek

OŠ "Tin Ujević" Osijek

OŠ Vladimira Becića Osijek

OŠ Dalj, Dalj

OŠ Lug, Lug

OŠ Zmajevac, Zmajevac

OŠ Blage Zadre Vukovar

OŠ Siniše Glavaševića Vukovar

OŠ "Vladimir Nazor" Komletinci

OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja