Drugi trening seminar za nastavnike i učitelje „Uvod u održivi razvoj i ekologija“

Drugi u ciklusu trening seminara za nastavnike projekta UZBRDO, održao se 20. i 21. rujna u Centru za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijeku. Voditelj seminara Srđan Ferenčak, prof. proveo je narativnom i slikovitom metodom sudionike kroz povijest ideja koje su prethodile ideji održivog razvoja. Od antičke Grčke do 20.st., proputovali smo kroz vrijeme, da bismo metodom „4 kuta“ bili stavljeni u današnji trenutak i počeli ozbiljno propitivati vlastite stavove.


U drugom dijelu radionice učitelji i nastavnici su, koristeći kao smjernice 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, u grupama osmišljavali i planirali radionice za učenike koje će provoditi u svojim školama tijekom prvog polugodišta.


Drugi dan seminara provedena je radionica izrade uporabnih predmeta koju je vodila Ana-Marija Kesegić, waldorfska odgojiteljica. Nakon kratke prezentacije osobnog iskustva i životnog stila usmjerenog na stvaranje minimalne količine otpada, sudionici su izradili unikatne platnene vrećice i majice od platna, tkanine i starih majica.

Seminar je završio posjetom „Učionici održivog razvoja“, gdje su sudionici mogli čuti više o društvenoj inovaciji i vidjeti primjer dobre prakse u zajednici.

OŠ "Mladost" Osijek

OŠ "Tin Ujević" Osijek

OŠ Vladimira Becića Osijek

OŠ Dalj, Dalj

OŠ Lug, Lug

OŠ Zmajevac, Zmajevac

OŠ Blage Zadre Vukovar

OŠ Siniše Glavaševića Vukovar

OŠ "Vladimir Nazor" Komletinci

OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja