Studijska posjeta Eko centru Latinovac 18. i 19.10.2019.

Nastavnici i učitelji uključeni u projekt UZBRDO sudjelovali su u studijskoj posjeti Eko centru Latinovac, permakulturnom imanju i zajednici s dugogodišnjom tradicijom provedbe programa odgoja i obrazovanja za održivi razvoj. 


Prvi dan upoznali smo se sa programom i radom Eko centra Latinovac, sa naglaskom na programe održivog razvoja te međunarodnu prepoznatost Eko centra; upoznali se sa mjestom - obišli staru područnu školu (koju je otkupio i obnavlja Eko centar Latinovac) i mjesni dom, u kojem volonteri i članovi Eko centra organiziraju i provode većinu rijetkih društvenih i kulturnih priredbi za malobrojne stanovnike sela.


Sudjelovali smo u radionicama „Permakulturno vrtlarenje“ i „Izrada prirodne kozmetike“, a uvečer smo imali priliku družiti se u „seoskoj atmosferi“ uz vatru i pjesmu.

U subotu smo posjetili obližnje Sovsko jezero, na kojem smo mogli promatrati endemske vrste biljaka i gljiva te neposredno doživjeti nalazište starih fosilnih ostataka Panonskog mora. Nakon toga smo se vratili u Latinovac, gdje smo sudjelovali u Jesenskom festivalu, kojeg tradicionalno organizira Eko centar Latinovac, a koji predstavlja različite lokalne OPGove, udruge i inicijative toga područja, te je mjesto razmjene, učenja, prezentacijskih radionica i prodaje lokalno uzgojenih i prerađenih proizvoda.

OŠ "Mladost" Osijek

OŠ "Tin Ujević" Osijek

OŠ Vladimira Becića Osijek

OŠ Dalj, Dalj

OŠ Lug, Lug

OŠ Zmajevac, Zmajevac

OŠ Blage Zadre Vukovar

OŠ Siniše Glavaševića Vukovar

OŠ "Vladimir Nazor" Komletinci

OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja