Terenska nastava projekta u Učionici održivog razvoja

U periodu od 28 rujna do 21 listopada kroz deset posjeta Učionici održivog razvoja partnerske udruge ISKRA waldorfska inicijativa, preko 200 učenika, nastavnika i stručnih suradnika partnerskih škola u projektu UZBRDO sudjelovalo je u terenskoj nastavi.


„To je sasvim jedna drugačije učionica“, zaključili su učenici pri dolasku. U njoj osim što nema zidova, nema ni knjiga. U ovoj učionici se uči kroz promatranje, kroz aktivan rad i timsku suradnju. Ovdje ćete zamijetiti sve životne oblike, od minerala, biljaka, pa i bogatog svijeta kukaca. Živa knjižnica su-odnosnog svijeta čovjeka i prirode smještena u 1000 kvadratnih metara, dovoljan je poticaj za otkrivanje nepoznatog.


Kroz interaktivne radionice igara timskog rada, izradu povišenih drvenih gredica, permakulturno vrtlarenje, gradnju hotela za kukce i živopisni razgovor o održivosti, uspjeli smo doživljajnim pristupom zahvatiti u razna područja održivog razvoja i djeci prenijeti životne vještine za održivost.


Osnaženog samopouzdanja, odgovorno su baratali alatom: mjerili, pilili, zakucavali, plijevili i sadili... A najvažnije od svega, pomagali su jedni drugima i međusobno se podržavali te se dobro zabavili.


Provedene aktivnosti su primjerene svim dobima djece, pa su tako i sudjelovala djeca od 1. do 8. razreda. Ono što je svima bilo zajedničko su doživljaji i dojmovi, s kojima su se puni ushićenja vratili u školu.


Vrijednosti kojima se nauče kroz doživljajne aktivnosti, pomno biranog sadržaja i metodike, traju dugoročno i ostavljaju efekt na kasniji odabir kvalitete života. To najbolje znaju oni koji su imali priliku posjećivati bake i djedove na selima, koliko je taj dio djetinjstva obilježen pozitivnih utjecajem na daljnji razvoj osobnosti.


Komentari koje smo mogli čuti su: „Želimo još“ i „Kada ćemo opet doći?“, a to nam je sasvim dovoljno da razmotrimo kako se trenutni obrazovni sustav može obogatiti s upravo ovakvim sadržajima i metodama u svrhu izgradnje zdravije, samostalnije i odgovornije djece.

OŠ "Mladost" Osijek

OŠ "Tin Ujević" Osijek

OŠ Vladimira Becića Osijek

OŠ Dalj, Dalj

OŠ Lug, Lug

OŠ Zmajevac, Zmajevac

OŠ Blage Zadre Vukovar

OŠ Siniše Glavaševića Vukovar

OŠ "Vladimir Nazor" Komletinci

OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja