Trening za učenike „Medijska pismenost – pismenost novog doba“

U sklopu projekta učenici 5., 6. i 7. razreda iz 10 partnerskih škola sudjelovali su na treningu medijske pismenosti. Kako postati milenijski influencer, što s lažnim vijestima, kako koristiti medije za promociju ciljeva održivog razvoja i aktivnog građanstva samo su neka od pitanja s kojima su se učenici susreli i uspješno odradili svoje zadatke. Radionicu je vodila Mirna Šmit, mag.cult., koautorica nedavno objavljenog priručnika Školske knjige Aktivnosti za razvoj medijske pismenosti te autorica i voditeljica radijske emisije “Veliki i mali” HRT-a, Radio Osijek.


Cilj treninga, osim razvoja vještina izvještavanja, bio je i razvijati  kod učenika kritički stav prema medijskim sadržajima. Učenici koji su sudjelovali u treningu medijske pismenosti dobili su odgovoran zadatak praćenja i izvještavanja o aktivnostima projekta UZBRDO unutar svojih škola, a ujedno će i pisati članke o temama održivog razvoja.


U sklopu radionice nastala je reklama o solidarnosti, poslane aktivističke poruke na društvenim mrežama i kreirana pravila o ponašanju na društvenima mrežama, a sve to zabilježeno je kroz malu radijsku redakciju. Što smo sve radili poslušajte u radijskoj emisiji HRT Radio Osijeka - Veliki i mali. 


https://radio.hrt.hr/radio-osijek/ep/veliki-i-mali/333912/  


MEDIJSKA PISMENOST - ANKETA

OŠ "Mladost" Osijek

OŠ "Tin Ujević" Osijek

OŠ Vladimira Becića Osijek

OŠ Dalj, Dalj

OŠ Lug, Lug

OŠ Zmajevac, Zmajevac

OŠ Blage Zadre Vukovar

OŠ Siniše Glavaševića Vukovar

OŠ "Vladimir Nazor" Komletinci

OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja