Posjet OŠ Zmajevac

U osnovnoj školi Zmajevac se provodi mini-projekt proizvodnje i poticanja kulture konzumacije čajeva.


No, da bismo proizveli čajeve, potrebno je osigurati površine na kojima ćemo uzgojiti bilje. U manjku obradive površine, uvijek dobra solucija su drvene uzdignute gredice. Za tu varijantu su se odlučili i u OŠ Zmajevac. Naš stručni tim (Domagoj, Matija i Srđan) posjetili su školu 4. studenog, ne bi li im pomogli u sastavljanju njihovih prvih gredica.


Učenici 6., 7. i 8. razreda, a potom i oni mlađi, upustili su se u rukotvorstvo i od početka do kraja prošli kroz proces izrade uzdignutih drvenih gredica te završili sa postavljenjem samih drvenih gredica u dvorištu škole.


Mjerili su, rezali, pilili, spajali, zakucavali, ponovno mjerili, kopali rupe i postavljali. Školski domar je brenerom prošao preko gredica, ne bi li ih zaštitio. Taj proces nije bio lak, no u svega nekoliko sati u zemlji su stajale postavljene četiri drvene gredice, spremne za punjenje kompostnom zemljom i presađivanje biljaka čajeva.


Najbolje od svega je što će uzgojene čajeve učenici sami konzumirati prilikom školskih obroka, a višak će prodavati. Izuzetan primjer prakse održivog razvoja. ☺

OŠ "Mladost" Osijek

OŠ "Tin Ujević" Osijek

OŠ Vladimira Becića Osijek

OŠ Dalj, Dalj

OŠ Lug, Lug

OŠ Zmajevac, Zmajevac

OŠ Blage Zadre Vukovar

OŠ Siniše Glavaševića Vukovar

OŠ "Vladimir Nazor" Komletinci

OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja